СТИГЛА ДЈЕЦА ИЗ ИТАЛИЈЕ

ОДЛАЗАК ДЈЕЦЕ ИЗ РС У ИТАЛИЈУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СОНК РС И ХУМАНИТАРНОГ УДРУЖЕЊА „ЛУЧИАНО ЛАМА“ ИЗ ИТАЛИЈЕ

СТИГЛА ДЈЕЦА ИЗ ИТАЛИЈЕ

ДО САДА БОРАВИЛО ОКО 16 000 ДЈЕЦЕ У ИТАЛИЈАНСКИМ ГРАДОВИМА

dolazak djeceDSC00551DSC00560press

У Синдикату образовања, науке и културе РС су дочекали дјецу из Републике Српске која су била у вишедневној посјети Италији. Три стотине и двадесеторо дјеце је боравило у италијанским градовима од 18. децембра прошле године до 20. јануара ове године.
Синдикат образовања, науке и културе РС и Савез синдиката РС шаљу дјецу из Републике Српске у посјету италијанским градовима већ 44 пут. Ништа не би било могуће без сарадње Синдиката образовања, науке и културе РС са хуманитарним удружењем „Лучиано Лама“ са Сицилије и подршке италијанске владе.
Са дјецом из Српске је стигао и предсједник удружења „Лучиано Лама“, Ђузепе – Пино Кастелано, који ће боравити у Бањалуци неколико дана, како би договорио детаље будуће сарадње са предсједником Синдиката образовања, науке и културе РС, Драганом Гњатићем. Представници хуманитарног удружења „Лучиано Лама“ су и поред финансијских проблема, обећали да ће дјеца из РС и БиХ и даље одлазити у посјете италијанским градовима.
До сада су путовала дјеца у узрасту од шест до четрнаест година, а од прошле године горња граница је помјерена на осамнаест година. Захваљујући дугогодишњој сарадњи са предсједником удружења, Ђузепеом – Пином Кастеланом, до сада је у посјети италијанским градовима било око 16 000 дјеце. Удружење организује превоз луксузним аутобусима на релацији Бања Лука – Сарајево – Дубровник – Сицилија, а поред тога дјеци је обезбијеђен смјештај код италијанских породица и потпуна брига о њима. Посјете се организују за вријеме љетног распуста у трајању од око 45 дана, и за вријеме зимског распуста у трајању од око 30 дана. Такође, са дјецом у Италији бораве и преводиоци који течно говоре италијански језик.
Право на ове врсте посјете су првенствено имала дјеца погинулих бораца, али сада су у питању и дјеца без једног или оба родитеља, дјеца која живе у домовима и установама за напуштену дјецу, као и дјеца из социјално – угрожених породица, из тридесет шест општина Републике Српске.
Представници Синдиката образовања, науке и културе РС, дјеца која бораве у Италији, као и њихови родитељи су бескрајно захвални италијанској влади на подршци за овај пројекат, али и свим члановима и предсједнику Удружења „Лучиано Лама“, на датој могућности да организују овакве посјете за дјецу из Републике Српске и Босне и Херцеговине.

од Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске Објављено у АКТУЕЛНОСТИ