ФОРМИРАНА КОМИСИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ И ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

Нови Посебни колективни уговор за запослене у образовању и култури

ФОРМИРАНА КОМИСИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ И ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

 

Синдикат образовања, науке и културе РС је први потписао Посебни колективни уговор за запослене у образовању и култури, са Министарством просвјете и културе РС. Формирана је и Комисија за праћење и тумачење Посебног колективног уговора, што је и била обавеза потписника.

Комисија, која је конституисана одлуком Министарства просвјете и културе РС и Републичког одбора Савеза синдиката РС, има шест чланова. Представници ресорног министарства су Сњежана Кљајић, Слободанка Опачић и Ненад Сладојевић, док  Синдикат ОНК РС представљају Горан Станковић, Драган Гњатић и Младен Аничић. За предсједника Комисије је изабрана представница Министарства, Сњежана Кљајић, а мјесто потпредсједника припало је представнику Синдиката, Горану Станковићу.

Након неколико мјесеци примјене новог Посебног колективног уговора, Комисија за праћење и тумачење је уочила одређене недостатке ПКУ. Ти мањи недостаци се углавном односе на предшколско и високо образовање. Ови недостаци ће убрзо бити отклоњени измјенама и допунама ПКУ.

Потписивање новог Посебног колективног уговора је велики успјех у раду овог Синдиката. Овим ПКУ су очувана стечена радничка права, а нека и побољшана. Нови ПКУ прописује висине накнада у области образовања, науке и културе, а измјене које су потребне да би се мањи недостаци поправили, биће упућене у виду захтјева Синдиката ОНК новој Влади Републике Српске.

од Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске Објављено у АКТУЕЛНОСТИ