СВЈЕТСКИ ДАН УЧИТЕЉА

У организацији  Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске

 ОДРЖАН ,,ЧАС ЗА КВАЛИТЕТНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ,,

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске и ове године, обиљежио је 5. октобар свјетски Дан учитеља.

Тим поводом у присуству представника просветних радника из цијеле РС, представника Савеза синдиката РС, Министарства просвјете и културе РС, Педагошког завода РС, просвјетне инспекције, јавних универзитета, актива директора основних и средњих школа и медија,  5. октобра 2014 године у Дому пензионера у Бањалуци, одржан је

,, Час за квалитетније образовање у Републици Српској,,.

Обраћајући се присутним, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић је рекао:

Желимо да представимо  сву сложеност и тежину наставничког позива и одговорности са којима са наставници сусрећу у раду са ученицима, сарадњи са родитељима, локалном заједницом и одговорним просвјетним властима од припремања за наставу до стручног усавршавања, тј. сталног ( цјеложивотног) образовања.

Дан наставника-учитеља је прилика да истакнемо све недаће ове професије са циљем да наставници схвате да је друштво свјесно ( или није свјесно ) посла којег они обављају са тако много љубави и преданости.

UNESCO је прогласио 5. октобар свјетским Даном наставника-учитеља 1994. године у спомен на исти датум 1966.године, када је потписана Препорука о статусу наставника.

Свим наставницима, на сваком нивоу, мора бити пружена квалитетна основна обука, али  је врло важно да имају прилику професионално се надограђивати, тј. стално се усавршавати како би задржали највише стандарде у свом звању.Власт и мјеродавне институције у образовању имају одговорност да наставницима пруже квалитетну обуку,као и прилику за континуирани професионални развој.

Синдикат образовања, науке и културе РС ће се и даље борити за враћање достојанства просвјетним радницима, те за побољшање економско социјалног статуса наших чланова и осталих запослених, истакао је предсједник Гњатић.

Предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић, истичући значај образовања у друштву, нагласила је  да су просвјетни радници у РС често препуштени сами себи и да се сусрећу са бројним проблемима у чијем рјешавању синдикат има посебну улогу.

,,Жртве свих до сада проведених реформи у образовању, углавном су били просвјетни радници, тако што су гурнути на маргину друштвених збивања, а да се ништа битно није десило у побољшању квалитета образовног система, рекла је предсједница Мишић и додала да ће 40 година друштво ,, патити,, због лошег ,,производа који је настао у образовању,,.

,, Ниједна држава ту врсту луксуза не смије себи дозволити,, поручила је предсједница Мишић.

Пети октобар, свјетски Дан учитеља, присутним и свим просјетним радницима у Српској, честитала је Радмила Коцић, помоћник  министра просвјете и културе РС.

Она је изразила оптимизам да ће се у циљу изградње бољег и квалитетнијег образовања на свим нивоима у Српској,  у интересу друштва и свих запослених у овој области, наставити сарадња између Министарства просвјете и културе и Синдиката образовања, науке и културе РС и осталих институција образовања.

DSC00405DSC00411DSC00413DSC00401

од Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске Објављено у АКТУЕЛНОСТИ