ПОТПИСАН ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

Синдикат образовања науке и културе РС

Потписан Посебни колективни уговор

Након вишемјесечних мукотрпних преговора преговарачких тимова, двају социјалних партнера, Синдиката образовања, науке и културе РС и Министарства просвјете и културе РС, потписан је Посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе Републике Српске, у Дому синдиката у Бањалуци.
Посебни колективни уговор су потписали предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић и министар просвјете и културе РС, Горан Мутабџија.
Говорећи о одредбама новог Посебног колективног уговора, предсједник Гњатић је рекао да су, у односу на досадашњи колективни уговор, нека права из рада побољшана.
Такође, побољшан је статус синдиката образовања, науке и културе РС кроз обавезу управе школа и установа, да убудуће сједницама органа управљања морају присуствовати представници синдиката, прецизирао је предсједник Драган Гњатић.
Врло је значајно, нагласио је Гњатић, то што су у потпуности отклоњене одређене мањкавости и на бољи и квалитетнији начин уређено питање технолошког вишка, конкретније је ријешено питање синдикалне солидарности, а побољшан је и статус породица погинулих бораца.
Уз констатацију да је социјално осјетљива, министар Горан Мутабџија је рекао да Влада његује култ социјалне правде према свим запосленима и да је ово само један од потеза на путу већих права и бољег радно – правног статуса свих запослених у образовању и култури РС.
Влада РС ће и даље бити посвећена побољшању стандарда свих запослених у образовању и култури, истакао је министар Мутабџија и контатовао да се Влада и Синдикат за сада успјешно носе са свим изазовима, од мaтеријално техничких претпоставки за рад у школама, до питања технолошког вишка.
Посебан колективни уговор биће објављен у Службеном гласнику Републике Српске у року од неколико дана.

од Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске Објављено у АКТУЕЛНОСТИ