Одржана четврта сједница Републичког одбора СОНК РС

Обиман дневни ред сједнице Републичког одбора

 

Одржана четврта сједница Републичког одбора СОНК РС

 

Основни циљ у 2014. – враћање преосталих 5 одсто умањених плата

 

Четврта сједница Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске одржана је 12. и 13. марта ове године, због обимног дневног реда. Сједници су присуствовали предсједник Статутарне комисије, Драган Згоњанин, затим предсједница Надзорног одбора, Милка Аћић, као и деветнаест чланова Републичког одбора – осамнаест представника из девет регија и предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, Драган Гњатић.

Разматрани су актуелни проблеми у образовању, науци и култури Републике Српске. Усвојен је финансијски извјештај за 2013. годину у којој су одржане бројне сједнице Републичког одбора, штрајк у јануару, редовни избори на свим нивоима, Скупштина Синдиката ОНК РС у мају и протести у децембру, што је било велико финансијско оптерећење за буџет Синдиката образовања, науке и културе РС.

Усвојен је и финансијски план за 2014. годину, у истом износу као и за 2013. Основни циљ у овој години је враћање преосталих пет одсто умањених плата. Први корак у том смјеру је већ учињен и колеге са средњом стручном спремом и нижом добиће путем стимулације по пет процената на плату за јануар, фебруар и март. Други корак у овом процесу је доношење измјена и допуна Закона о платама, којим ће свим запосленим у просвјети у култури, плате бити враћене на ниво из 2012. године. Синдикат инсистира да нови Закон о платама у просвјети и култури изједначи коефицијенте са осталим буџетским корисницима и исправи многе нелогичности и неправде из претходног Закона. Примјена овог закона је планирана од 1. априла 2014. године (Влада РС донијела одлуку средином фебруара ове године). Синдикат и даље инсистира да свим запосленима плате буду враћене од 1. јануара на ниво из 2012. Године.

На дневном реду су биле и накнаде предсједницима синдикалних организација. Овај проблем би требало да буде ријешен измјенама и допунама Закона о платама. Накнаде из Посебног колективног уговора, које нису исплаћиване од 2011. године, у фази су реализације.

Републички одбор СОНК РС је разматрао измјене и допуне Закона о основном образовању и васпитању, Закона о средњем образовању и васпитању, Закона о високом образовању и Закона о звањима.

Представници Министарства просвјете и културе РС покушавају кроз измјене и допуне Закона о основном образовању и васпитању, Закона о средњем образовању и васпитању, да на мала врата област штрајка регулишу неким додатним прописом (Уредба), што није у складу са Законом о штрајку. Ова чињеница је врло опасна по Синдикат, јер образовање, према важећим прописима, има право на штрајк, што би овим измјенама било угрожено. Сама ова чињеница је довољна да СОНК РС уђе у штрајк, како би заштитио позиције чланова и свих запослених, јер једино штрајком можемо остварити побољшање материјално – социјалног статуса.

На овој сједници је усвојен Правилник о додјели материјално-финансијске помоћи члановима Синдиката образовања, науке и културе РС који прецизира услове за додјелу помоћи.

Синдикат ОНК је прецизирао и створио услове за рад органа у овој години, како би сви чланови синдиката остварили своја права која им припадају по прописима, и Синдикат наставља борбу за побољшање материјално – социјалног статуса чланова и свих запослених.

                                                                                                                                   Предсједник Синдиката ОНК

                                                                                                                                                             Драган Гњатић

  

 

од Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске Објављено у АКТУЕЛНОСТИ